Nic neřeším, jsem totiž drtič

2. 06. 2010 9:00:00
Blog nebude o drtiči ženských srdcí, či drtiči, který vám při podání ruky přepočítá kosti v dlani a už vůbec ne o studentovi zahrabaném v učení. Bude o drtičích, které Vám mohou značně zkomplikovat život, pokud dáte na klamavou reklamu.

Už jste určitě slyšeli o drtičích zahradního odpadu a o drtičích kuchyňského odpadu a možná, že jeden nebo oba používáte. Přestože oba drtiče zpracovávají organický materiál, který může pocházet z vaší zahrádky, důsledky jejich práce jsou diametrálně odlišné. Nejde ani tak o proces samotného drcení, ale o to co se dále stane s nadrceným materiálem. Nadrcené větve, listy a další odpad ze zahrady lze využít jako skvělý materiál pro optimalizaci skladby hmoty pro výrobu jedinečného hnojiva – kompostu. Naproti tomu nadrcený odpad v kuchyňském drtiči mizí v útrobách kanalizačních trubek a je zbožným přáním těch, kteří kuchyňský odpad do trubek cpou, aby se tak stalo navždy.

Bydlíte-li v desátém patře činžovního domu, je vysoká pravděpodobnost, že nadrcený odpad z vašeho bytu skutečně bez problémů odteče. U domů, kde je odpadní potrubí staršího data, je však celkem vysoké riziko, že se časem nevyhnete setkání se sousedem z prvního patra, kterému odpadní voda z vyšších pater vyplavila byt, protože nemohla odtékat ucpanými trubkami. Když se Vás bude vyptávat, zda náhodou nevíte o někom, kdo do trubek drtí odpad, musíte buď zapírat a nebo být dobře pojištěn na odpovědnost za škodu.

V blízké době můžete rovněž očekávat, že se na ulici budete častěji potkávat s krysami a potkany, kterým do podzemí posíláte výživnou stravu. Kde je dost jídla, tam se dobře žije a populace těchto chlupáčků roste. Přivolané deratizační čety populaci utlumí ale potravinové zdroje přitahují, a tak se v brzké době situace opakuje.

Jestliže se zadaří a vámi drcený odpad doputuje až do čistírny odpadních vod, sejde se tam s jiným odpadem, který již není tak čistý a nezávadný jako rozdrcené zbytky zeleniny a ovoce. Po vyhnití takové směsi vznikne čistírenský kal, který má často vysoký obsah těžkých kovů a kvalitní hnojivo na zahradu už z něj neuděláte. Jinak řečeno nadrcením kuchyňského odpadu a jeho spláchnutím do kanalizace proměníte vysoce kvalitní surovinu v obtížný odpad. Čistírny odpadních vod tak zbytečně zatížíte odpady, které mohou být výhodně zpracovány suchou cestou. Proto lze jen doporučit, aby bioodpady z domácnosti putovaly buď na vlastní kompost, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Vytříděný bioodpad může být využit na výrobu bioplynu a elektrické energie nebo pro výrobu kvalitního organického hnojiva – kompostu. Oddělený sběr bioodpadů se v České republice od roku 2004 postupně zavádí a je jen otázkou času, kdy se začne realizovat i u Vás.

Používání drtičů je v některých městech právě z důvodů výše uvedených rizik zakázáno. Patří mezi ně i Praha, kde kanalizační řád zakazuje. Za nedodržení tohoto ustanovení hrozí pokuty a v případě, že se ukáže, že Váš drtič byl příčinou technických problémů, mohou vám být náklady na sanaci těchto problémů naúčtovány (viz. http://magistrat.praha-mesto.cz/73379_Za-pouzivani-drticu-kuchynskych-odpadu-hrozi-sankce).

Firmy, které drtiče propagují a prodávají, mnohdy uvádějí své zákazníky v omyl, když drtiče kuchyňských odpadů označují za univerzální bezproblémové ekologické řešení. Jedná se o pohodlné řešení, které přináší řadu komplikací. Zákazníci, kteří si výrobek koupili na základě klamavé reklamy, mají právo požadovat po prodejci nápravu.

Inu, nic neřešit je sice příjemné, ale někdy zbytečně drahé.

Autor: Tomáš Hodek | středa 2.6.2010 9:00 | karma článku: 10.48 | přečteno: 1178x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu. Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-). Manžel skvělé a trpělivé ženy. Otec tří dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...