Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ginny

15. 2. 2010 17:47
Odpůrcům

Své tři děti jsem porodila v porodnici (opravdu to za mě nedělali doktoři ani asistentky), ale musím říct, že "domarodky" chápu.

Nenechte se mýlit, ony si nepřejí porod bez asistence. Porodní asistentku či lékaře přece u porodu chtějí. Jde o něco jiného. Myslím, že doma bych byla v mnoha ohledech v bezpečnějším prostředí než v porodnici, například v případě, kdy mě po porodu nechali tři hodiny ležet zavřenou v boxu a nikdo si mě ani nepřišel prohlídnout. Mohla jsem už taky pěkně vychládat, kdyby se něco zkomplikovalo.

Nenamlouvejte si, že v porodnici je rodička v bezpečí. Zvlášť, pokud nemůže být u porodu otec, nebo ho, jako v našem případě, prostě vyhodí s tím, že stejně nic nebude a přece nemůže koukat na cizí nahaté ženské.

0 0
možnosti

BoboHml

14. 2. 2010 14:19
Ted budu odporný cinik.

Už dávno rodili ženy doma a také tomu odpovídala úmrtnost,jak dětí tak rodiček.

Nelíbí se někomu porod v nemocnici?Dobře chce rodit doma?Tak mu to umožněme.Pokud ale při porodu najednou vzniknou komplikace a najednou mu to odporné neosobní zdravotnictví vyjede na pomoc tak at si ten výjezd zaplatí.Ta sanita i ten lékař mohl být někde jinde u někoho kdo jejich pomoc taky mohl potřebovat,jen se sám nerozhodl,že zrovna bude rodit doma..Nebo at v souladu s přírodou at příroda rozhodne jestli přežijou.

0 0
možnosti

Missorka

15. 2. 2010 18:40
Re: Ted budu odporný cinik.

Myslím, že jste vůbec nic nepochopil a marnost vysvětlování mě jímá...

A pro příště cynik.

Petra

0 0
možnosti

podosoba

14. 2. 2010 13:28
Porodní domy

Porodní domy na nás a naše hlavy! :) Případný doktor za bukem, ale jinak prostředí intimní a rodička v klidu a s kým chce či nechce.. - to by byl ideál pro mě.

0 0
možnosti

veš na pleši

14. 2. 2010 12:48
Nikdy bych

při porodu doma neměla pocit bezpečí. Nikdy.

0 0
možnosti

paulina

14. 2. 2010 9:47
xxx

U nás jsme měli slušnou porodnici, dobrý dojem z porodu kazila jen jedna nepříjemná sestra. Při porodu může nastat tolik nejrůznějších komplikací, které se v domácím prostředí nedají vyřešit...

0 0
možnosti

Missorka

14. 2. 2010 9:47
Ode mě karma a prosba

Dobrý den, váš článek je skvěle napsaný, navíc od muže - to vždy potěší. Moc ráda bych jej uveřejnila na komunitním serveru http://www.baby-cafe.cz, pokud byste souhlasil, budu poctěna.

Přeji hezký den

Petra Mazancová (missorka@baby-cafe.cz)

0 0
možnosti

Alfie

14. 2. 2010 9:32
Porod je sice přirozená věc,

ale taky existuje něco jako přirozený výběr - přežijí jen ti nejsilnější. "Slabší kusy" odpadnou, dítě se narodí mrtvé, postižené (což by v přírodě znamenalo odsouzené k brzké smrti), nebo matka porod nepřežije. Takhel si příroda zajišťuje přežití těch nejsilnějších. Ale my už máme civilizaci a dávno nejsme nejsme schopni nechávat umírat oslabené jedince. To se s civilizací neslučuje! A tak máme lékaře, nemocnice a také porodnice, které z přirozeného porodu se všemi (nemalými) riziky udělaly medicínskou záležitost, ovšem s maximálním bezpečím a pomocí i pro ty, co by bez ní nepřežili. A nyní bychom se chtěli vracet k přírodě? Opravdu se vším všudy? I s dřívější úmrtností novorozenců a rodiček?

0 0
možnosti

Hucul

14. 2. 2010 8:35
To je tezke tema...

Opravdu je jiste riziko, ze kdyz se cokoli semele spatne, nebude doktor ci jeho pristroje a nastroje nablizku, takze se diteti, rodicce, ci obema muze neco stat. A je fakt, ze

1) rodicky casto znepokojuje typicky porodni sal

2) je sobecke riskovat zivot ditete jen pro vlastni pocit komfortu.

Ale zijeme snad ve 21. stoleti a ja verim, ze by melo byt mozne mit k ruce porodnika i s vybavenim i doma (mozna za nejaky nadstandardni priplatek by proste na dobu porodu zaparkoval se specielni porodnickou sanitkou pred domem a byl tam pro sichr, asi jako kdyz hasici hlidkuji u paleni carodejnic).

A porodnice by zase mely mit v nabidce i jine moznosti porodu, aby vyhovely klientele. Pokud vim, porod na zadech je neprirozeny a je mnohem lepsi rodit v podrepu. Proc toto zenam neumoznit? Proc je nenechat rodit v prijemnem prostredi, ktere budou mit predem moznost poznat, za asistence personalu, se kterym si uz budou tykat?

0 0
možnosti

veš na pleši

14. 2. 2010 12:44
Re: To je tezke tema...

Nevím, kolik jste v posledních letech navštívila českých porodnic, ale toto vše je samozřejmostí. Nerodí se na zádech, ale vsedě. Viděla jsem mnoho žen, co rodily v podřepu a jen na závěr si sedly, protože těžko pomoci, když byste se musela "podsunout" a nemáte montážní jámu... :-) Ale zpět: jakoukoliv porodnici si můžete prohlédnout a u porodu může být kdokoliv, koho si budete přát.

0 0
možnosti

Markéta H.

14. 2. 2010 6:34
Dávám karmu

 a děkuji za článek. Většina lidí argumentuje tím, že rodit doma znamená hazard se životem a zdravím dítěte, zatímco porodnice znamená stoprocentní bezpečí.

Odpůrci domácích porodů nejsou objektivní. Protože tvrdí.li, že zdravě narozené dítě při domporodu je jen otázkou štěstí, protože může dojít k nečekaným komplikacím, měli by zároveň připustit, že lékaři v porodnicích často řeší komplikace, ke kterým by nikdy nedošlo, kdyby nechali porodu přirozený průběh.

Rodila jsem v porodnici třikrát a až naposedy jsem narazila na zařízení, kde mě nechali porodit podle mého, nikdo mi nic nenutil a nehleděl na mě jako na potížistku. Víc takových lékařů, kteří vědí, že nerodí oni, ale matka. Víc takových porodnic a méně matek bude "hazardovat" doma.

0 0
možnosti

Mončí2

14. 2. 2010 6:48
Re: Dávám karmu

Ani v porodnici nemáte 100% jistotu,že se nic"nepodělá",ale pořád máte větší jistotu,že pokud dojde ke komplikaci,tak bude rychleji vyřešená,než doma.Než přijede sanitka,než se žena a dítě dostanou na sál,tak to trvá a někdy nejde o minuty,ale o vteřiny.To,že hlavně lékaři jsou proti domácím porodům,není tím,že by se báli o práci,ale že vědí co se může stát a doma prostě nic nenaděláte.Se svým životem ať si každá dělá co chce(pokud přijme riziko,že dítě bude třeba vyrůstat bez maky),ale proč ohrožovat mimi?Žádná z mých kamarádek nechtěla rodit jinde než v porodnici,já také ne.Možná je to tím,že ve zdravotnictví jsem dělala a máma dělá stále v Podolí,tak vím,co se při porodu může vše stát nejen z vyprávění.Těhotenství není nemoc(u zdravé ženy) a porod je běžná věc,ale slepáka si také nenecháte vyndat doma,ačkoli to je banální operace,méně riskantní než porod.

0 0
možnosti

svi,utec

14. 2. 2010 6:24
Jdete do jámy lvové

Protože většina diskutujících bude zastávat také ten názor, že rodí porodník, a to výhradně v porodnici, takže rodit mimo porodnici je známkou nevalného duševního zdraví, hazardérství a lehkomyslnosti.

Zpřístupnit ženám, jejichž zdravotní stav to umožňuje, kvalifikovaně asistované porody doma, které se nebudou odehrávat na pomezí ilegality, to bude cesta ještě na hodně let.

0 0
možnosti

Mončí2

14. 2. 2010 6:38
Re: Jdete do jámy lvové

Ani za 50 let nebudou mít porodní asistentky vybavení jako mají v nemocnici(porodnici).Ne vždy záleží na zdravotním stavu rodičky,komplikace může nastat kdykoli i u naprosto zdravé ženy.A nějak si neumím představit,jak porodní bába dělá doma císaře,nebo zastavuje nekontrolovatelné krvácení,těch nečekaných komplikací mohou nastat desítky.Hlavně v porodnici během pár minut je na sále pediatr, což u domácího porodu"nehrozí",žena kdykoli může dostat anestézii atd.atd.atd.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu.
Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-).
Manžel skvělé a trpělivé ženy.
Otec tří dětí.

Seznam rubrik