Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký je vzkaz istanbulského Atatürkova stadionu české veřejnosti?

Česká společnost je rozdělená a přesto, že se Jiří Drahoš tituloval jako sjednotitel a osoba, která bez přítěže politických a kmotrovských tlaků chce být prezidentem všech, Atatürkův stadion rozhodl a většinu občanů nepřesvědčil.

O vítězství voleb rozhodlo pouhých 76 092 aktivních voličů, kteří se přiklonili na stranu Miloše Zemana, což je přesně kapacita tureckého Atatürkova olympijského stadionu v Isatambulu. Je to symbolické, protože jak jsem měl možnost sledovat na sociálních médiích, volby opět rozhodovaly především emoce, strach z islámu a skutečnost, že o této hrozbě neumíme otevřeně a kultivovaně jednat. Je zajímavé, že i když jsou názory Miloše Zemana i Jiřího Drahoše v probíraných otázkách na migraci totožné, Milošovi Zemanovi se povedlo přesvědčit o jeden stadion více lidí, že Jiří Drahoš je pro ně hrozbou. Povedlo se mu to i přes skutečnost, že za dobu svého úřadování pro zastavení migrace do Evropy nic neudělal. Díky své orientaci na komunikaci s Ruskem, Čínou a svému aktuálnímu zdravotnímu stavu se ani nedá očekávat, že by v této věci pro českou společnost něco vykonal v budoucnu.

Jiří Drahoš přišel s vizí aktivního vyjednávání s politiky v Evropské unii. Nabídl jasné hodnotové vymezení k islámu a ochranu našeho způsobu života. Jako vědec 21. století a racionálně uvažující osobnost velmi jasně vnímá středověké obrysy současné podoby islámu a jasně deklaroval, že jsme to my, občané České republiky, kdo si určuje pravidla, koho chceme k nám přijmout a jaké zákony a hodnoty mají příchozí dodržovat.

Jiří Drahoš si je velmi dobře vědom nedokonalosti hesla „STOP MIGRANTŮM“, jehož aktuálnost je z roku 2015, protože migranti už tady jsou. Respektive jsou v západní Evropě a mohou se volně pohybovat po celém shengenském prostoru. Takže i kdyby se v tuto chvíli neprodyšně uzavřely hranice EU pro všechny migranty a dále se opomíjela rizika současného pojetí islámu, které velmi snadno vede k radikalizaci, bude dále narůstat strach a nespokojenost původních obyvatel EU. Bez intenzivní spolupráce evropských lídrů na jasném hodnotovém vymezení, vzdělávání a osvětě přímo v islámských komunitách budeme nadále provádět ústupky ve prospěch středověkého způsobu života a myšlení. Vize Jiřího Drahoše je silná jednotná Evropa podporující sebevědomé, svobodné kreativní myšlení. Myšlení, které není svázáno ani islámskou ideologií, ani strachem z muslimů a Evropa s jasně vymezenými pravidly i morálními principy. K prosazení těchto vizí nabídl své osobní kontakty se světovými osobnostmi včetně nejvyšších pater evropské politiky, jako je kolegiální vztah s Angelou Merkelovou z doby, kdy na České akademii věd v 80. letech dělala část práce na svém doktorátu.

Proti tomu není vůbec jasné, co nabízí Miloš Zeman se svým STOP MIGRANTŮM A DRAHOŠOVI. Je to obnovení ostnatých drátů po celé západní hranici a obnovení celních kontrol? Nebo dokonce obnovení pohraničních pevností? Přesto Miloš Zeman uspěl a odpůrci migrace oslavují. Z mého pohledu je to však spíše Pyrrhovo vítězství.

Nyní zůstává nezodpovězená otázka, zda svůj vzkaz Jiří Drahoš špatně prezentoval a voliči jej jen nepochopili, nebo zda si skutečně přejí natažení ostnatých drátů okolo hranic České republiky a zavedení celních kontrol, či existuje ještě nějaké jiné řešení Miloše Zemana, které jsem já nepostřehl, nebo nepochopil?

Je to velmi silný signál směrem k politikům, vzdělávacím institucím a médiím, aby brali svoji práci vážně, začali se zabývat skutečnou podstatou problémů a lépe formulovali své šokující titulky, na které lákají své voliče, čtenáře. Právě na příkladu imigrantské hrozby je velmi dobře vidět nezvládnutá komunikace. Nálepkování Tomio Okamury a voličů SPD za extrémisty a nacionalisty je ukázková situace, která místo k plodné diskusi vede k izolaci a podpoře nenávisti. Osobně znám několik voličů SPD a mohu prohlásit, že jsou to odpovědní vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří mají úplně normálně strach o budoucnost svých dětí. S ohledem na skutečnost, že kultivovaná a otevřená diskuse o hrozbách a možných řešeních imigrantského problému neproběhla, stává se garantem řešení každý, kdo tuto otázku jen otevře a pojmenuje problém, který lidi trápí. Z tohoto pohledu je škoda, že se nepodařilo toto téma v rámci TV debat s prezidentskými kandidáty více rozdiskutovat. Na druhou stranu i proběhlé debaty odhalily, že může existovat jiný styl, než konfrontační a že slušnost je skutečně síla, která nás spojuje.

Jiří Drahoš rovněž ukázal, že k síle slušnosti patří i jasný požadavek na její dodržování od všech zúčastněných stran. Identifikoval lživá tvrzení o své osobě a zveřejnil je na svých webových stránkách https://www.jiridrahos.cz/pravda-aneb-vyvracene-pomluvy/. Deklaroval, že zváží podání trestního oznámení na původce těchto lživých zpráv o své osobě, neboť ve slušné společnosti se nepomlouvá a pokud to někdo dělá, musí za to nést důsledky. I toto patří ke kultuře projevu a komunikace. I zde se projevuje absence kvalitní novinářské práce, neboť rozbory o pravdivosti a původu jednotlivých zpráv jsou vhodným předmětem mediální komunikace a zároveň dobrou prevencí jinak nevyhnutelných soudních sporů.  

Jiří Drahoš volby nevyhrál, ale výrazně uspěl tím, že formát kultivované diskuse společně s dalšími prezidentskými kandidáty otevřel. Prohlášení Jiřího Drahoše, že nezvítězil, ale ani neprohrál, je v tomto kontextu oprávněné, neboť téměř polovina národa tento způsob komunikace přijala a považuje ho za správný. A to je dobrá zpráva, se kterou bychom měli dále pracovat. 

Autor: Tomáš Hodek | neděle 28.1.2018 17:05 | karma článku: 9,67 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Tomáš Hodek

Kdo volá, že je ohrožená demokracie, uhýbá od skutečného problému.

Pokud známe své vlastní hodnoty, máme v sobě jasné světlo, které nám osvětluje cestu v dešti lží a polopravd. Zároveň nás účinně chrání před strachem z okolního světa, neboť jeho podobu si určujeme my sami.

19.11.2018 v 9:51 | Karma: 14,85 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Hodek

Vážený pane Andreji Babiši, prosím navrhněte jiného premiéra. Otevřený dopis.

Dnes 24.1.2018 jste podal demisi své vlády do rukou prezidenta republiky, který Vás pověřil sestavením vlády nové. Od pana prezidenta Zemana jsme se dozvěděli, že je připraven Vás opět jmenovat premiérem v menšinové vládě.

24.1.2018 v 23:47 | Karma: 17,79 | Přečteno: 334x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

O islámu, výzvě vědců, Drahošovi, Zemanovi a o nás voličích

Dostal se ke mně e-mail od Tomáše Kašpara, který ukázal, jak je komplikované udžet si nadhled a kritické myšlení. Tomáš je osobou, které si vážím pro odvahu a chuť věci zkoumat a své závěry prezentovat.

23.1.2018 v 13:21 | Karma: 21,05 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

O zvířátkách v lese díl 1.

Zrzohlávek, Bazilišek a Bělovlásek se utábořili v lese a začali jej společně zvelebovat. Zorganizovali výsadbu jablečného sadu, neboť se dohodli, že jablíčka se snadno sklízejí a hodně se na nich vydělá.

24.10.2017 v 9:55 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

Navštivte italskou rodinu, než půjdete v říjnu volit.

Moji milí, v Čechách Babiš kopíruje úspěch Berlusconiho, který pomocí svých médií zmanipuloval voliče a přesvědčil je, že pro ně dělá dobro. Přitom stejně jako Babiš hrabal do svojí kapsy a zdevastoval Itálii. Lid ho volil 16 let!

9.10.2017 v 8:30 | Karma: 30,55 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu.
Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-).
Manžel skvělé a trpělivé ženy.
Otec tří dětí.

Seznam rubrik