LÉČBA KOMPOSTEM - otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi

7. 10. 2016 0:00:00
Vážený pane ministře, od roku 2004 se aktivně zabývám problematikou bioodpadů a kompostování. Již v té době bylo odborníky deklarováno, že nedílnou součástí řešení musí být spolupráce se zemědělci.

Přestože již existují příklady dobré praxe, systémové řešení založené na úzké spolupráci ministerstev životního prostředí a zemědělství stále neexistuje a v celkovém průměru se stav půdy zhoršuje.

Podle vyjádření odborníků z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd současný způsob konvenčního hospodaření ve většině případů nevyhnutelně vede k degradaci půdy. Agrotechnická opatření předepisovaná ministerstvem zemědělství v registru půdy LPIS degradaci půdy pouze zmírňují. Zemědělská půda zabírá 54% rozlohy našeho státu a změna kvality půdy se podstatným způsobem dotýká každého z nás. 90% veškeré používané vody je vázáno v půdě. Degradovaná půda není schopná vodu zadržet, což vede k poklesu spodních vod a zároveň zvyšuje riziko povodní.

Snižování kvality půdy navíc neustále zvyšuje nutnost její chemizace a ošetřování rostlin pesticidy, které se tak dostávají do potravin. Díky výkupům a jednotnému trhu s potravinami chemie negativně ovlivňuje zdraví nás všech. Podle České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně každý třetí občan onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Rakovina tlustého střeva a konečníku je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním a ve srovnání s jinými státy Česká republika v tomto onemocnění drží smutné prvenství.

Zemědělství je tak jediným hospodářským odvětvím, kde je tolerováno kromě poškozování půdy a životního prostředí i poškozování zdraví nás všech, navíc s přispěním evropských dotací v řádech desítek miliard korun. Velké konvenční zemědělské podniky díky dotacím vyrábějí levné potraviny, zároveň však způsobují degradaci půdy. Rostliny tak následně vyžadují navyšování spotřeby chemie, která vytváří pacienty pro zdravotní kliniky. Konvenční zemědělci, kteří do půdy investují a uchovávají ji v dobrém stavu nebo svým hospodařením půdu dokonce zlepšují, mají stejné finanční podmínky jako převažující část zemědělců, kteří půdu vnímají pouze jako výrobní nástroj. Pro kvalitní péči tak chybí motivace.

Jedním z faktorů zhoršujících kvalitu půdy je nedostatečné užívání organických hnojiv a kompostů. Obce v České republice aktuálně řeší snižování směsného komunálního odpadu z domácností vytříděním kompostovatelné biologicky rozložitelné složky. Přirozená spolupráce se zemědělci však zde stále chybí a odbyt kompostů do zemědělství je zcela nedostatečný.

  1. Jaká zavádíte opatření, aby konvenčně hospodařící zemědělci využívali organická hnojiva a snížili užití chemie?
  2. Jak podporujete zájem zemědělců o komposty, které i jako registrované hnojivo nachází v zemědělství obtížně uplatnění?
  3. Jak je zajištěna obnova půdy degradované a poškozené zemědělskou výrobou a kdo za tuto obnovu nese odpovědnost?

Předem děkuji za Vaše odpovědi.

S pozdravem

Tomáš Hodek
předseda spolku Ekodomov

Další informace: www.kompostuj.cz
Související video: Půda okolo nás v kontextu mezinárodního roku půdy.

Autor: Tomáš Hodek | pátek 7.10.2016 0:00 | karma článku: 12.52 | přečteno: 117x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu. Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-). Manžel skvělé a trpělivé ženy. Otec tří dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...