Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravdu víme, že volíme prezidenta a ne premiéra?

PROTI - Je zvláštní, jak mnozí spoluobčané přisuzují zcela automaticky prezidentovi kompetence, které nemá a zaměňují tak volbu prezidenta s parlamentními volbami. V parlamentní demokracii je to premiér, vláda a parlament, kteří tvoří zákony a určují směrování naší země. Prezident nemá možnost ani vládu rozpustit. Zemanovy populistická hesla, která občanům slibují, že skoncuje se současnou vládou, jsou tak dalším podvodem na voliče. Hlavní rolí prezidenta je reprezentovat a zastupovat Českou republiku. Považuji proto za důležité zamyslet se nad tím, co opravdu od prezidenta očekáváme a jaké vlastnosti by měl prezident mít.

Pokud srovnám Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga pro reprezentaci České republiky, je zde rozdíl propastný. Minulost jasně ukázala, že arogance, kterou reprezentuje Václav Kalaus, České republice žádné výhody nepřinesla. Miloš Zeman sebestřednost doplňuje o urážky založené na nepravdivých nebo vulgárních výrocích, které vedou k vyvolávání konfliktů. O Milošovi platí, „co na mysli, to na jazyku“. Nestydí se měnit své postoje podle aktuálních potřeb, protože „odůvodnit se dá všechno“. Jak je známo, “účel světí prostředky“.

Slušnost a respekt, který reprezentuje Karel Schwarzenberg je základním předpokladem pro otevřenou spolupráci a rozvoj vzájemných vztahů, kterou vláda může dobře zhodnotit v ekonomické spolupráci. Současná vláda a tím i Česká republika z prezidentství Václava Klause nemá žádný profit. Miloš Zeman, který svou popularitu staví na laciném nacionalismu, není osobností, která by stmelovala veřejnost a poutala pozornost zahraničních státníků.

Běhá mi mráz po zádech, když slyším, jak Miloš Zeman a jeho straničtí kolegové prosazují uplatňování kolektivní viny a odsuzují výroky Karla Schwarzenberga, kterými upozorňuje na nespravedlnosti v Benešových dekretech. Odsun se nedotkl jen kolaborantů, ale také řady smíšených rodin po celém Československu. Můj pradědeček jako muzikant vojenské kapely si prababičku namluvil v rakouském Ischlu. Rozhodli se žít v Čechách v klidu a míru s ostatními lidmi a rodinami. Po nelehkém období protektorátu byla rodina pradědečka násilně rozdělena. Dědeček, který měl za ženu dceru legionáře, mohl zůstat, ale další členové jeho rodiny i přes přímluvy jeho tchána, legionáře, byli odsunuti do Německa. Nikdo se nezajímal, jak žili a žijí, zda někomu ublížili či nikoliv. Měli pouze nepříslušný původ. V kontextu Hitlerovských rasových čistek je odsun mírnější řešení než transport do koncentračních táborů. O dekretech se dá říci, že jsou v dané době pochopitelné. Rozhodně však nelze říci, že se jedná o řešení, které by bylo zcela spravedlivé.

Skutečnost, že se Karel Schwarzenberg podílí na současné vládě, na první pohled vypadá jako přitěžující okolnost. Nelze však pominout, že na rozdíl od vlády Miloše Zemana současná vláda nemá žádné příjmy z privatizace. Přesto reálně snižuje státní zadluženost, reálně bojuje s korupcí. Osobně mám k současné vládě mnoho výhrad, ale dokážu vnímat i pozitiva. Vláda Miloše Zemana nastartovala hospodářský růst a přivedla ČR do NATO, ale nastartovala také zadlužování této země a opoziční smlouva utužila penězovody ze státní pokladny ne jen pro ODS, ale i pro ČSSD.

Minulost Miloše Zemana je tak spojena s tunelářskými kauzami, růstem zadlužování České Republiky a lidmi, kteří se aktivně podíleli na komunistické normalizaci. Pro nás pro všechny je užitečné, aby takovýto člověk zůstal v důchodu a nemohl významně ovlivňovat dění v ČR.

Karel Schwarzenberg se z tohoto pohledu jeví jako bezpečná volba. Jeho nezkorumpovatelnost a nadhled je zárukou, že kompetence prezidenta nebudou zneužity.

Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničí již za ČR jedná a lze tedy dobře vyvodit, jak bude vystupovat v roli prezidenta. Jednání Karla Schwarzenberka je navíc podpořeno vlasteneckou historií celého jeho rodu, viz: http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=769047

Na rozdíl od Miloše Zemana si tak můžeme být u Karla Schwarzenberga jistí, že budeme mít prezidenta, za kterého se nebudeme stydět.

Autor: Tomáš Hodek | pátek 25.1.2013 8:25 | karma článku: 19,15 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Tomáš Hodek

Kdo volá, že je ohrožená demokracie, uhýbá od skutečného problému.

Pokud známe své vlastní hodnoty, máme v sobě jasné světlo, které nám osvětluje cestu v dešti lží a polopravd. Zároveň nás účinně chrání před strachem z okolního světa, neboť jeho podobu si určujeme my sami.

19.11.2018 v 9:51 | Karma: 14,85 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Hodek

Jaký je vzkaz istanbulského Atatürkova stadionu české veřejnosti?

Česká společnost je rozdělená a přesto, že se Jiří Drahoš tituloval jako sjednotitel a osoba, která bez přítěže politických a kmotrovských tlaků chce být prezidentem všech, Atatürkův stadion rozhodl a většinu občanů nepřesvědčil.

28.1.2018 v 17:05 | Karma: 9,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

Vážený pane Andreji Babiši, prosím navrhněte jiného premiéra. Otevřený dopis.

Dnes 24.1.2018 jste podal demisi své vlády do rukou prezidenta republiky, který Vás pověřil sestavením vlády nové. Od pana prezidenta Zemana jsme se dozvěděli, že je připraven Vás opět jmenovat premiérem v menšinové vládě.

24.1.2018 v 23:47 | Karma: 17,79 | Přečteno: 334x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

O islámu, výzvě vědců, Drahošovi, Zemanovi a o nás voličích

Dostal se ke mně e-mail od Tomáše Kašpara, který ukázal, jak je komplikované udžet si nadhled a kritické myšlení. Tomáš je osobou, které si vážím pro odvahu a chuť věci zkoumat a své závěry prezentovat.

23.1.2018 v 13:21 | Karma: 21,05 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Tomáš Hodek

O zvířátkách v lese díl 1.

Zrzohlávek, Bazilišek a Bělovlásek se utábořili v lese a začali jej společně zvelebovat. Zorganizovali výsadbu jablečného sadu, neboť se dohodli, že jablíčka se snadno sklízejí a hodně se na nich vydělá.

24.10.2017 v 9:55 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu.
Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-).
Manžel skvělé a trpělivé ženy.
Otec tří dětí.

Seznam rubrik