Osobní

Tomáš Hodek

KOMPOSTOVÁNÍ PO ŠVÝCARSKU

Obec Acquarossa leží v Tesinských Alpách v malebném údolí nedaleko městečka Biasca v nadmořské výšce cca 600 m n.m. Obec má cca 1800 obyvatel a je rozložena v údolí i na přilehlých stráních okolo říčky Brenno. I ve Švýcarsku má každý má zájem, aby své náklady na bydlení zbytečně nezvyšoval a to platí i o nakládání s rostlinnými organickými zbytky ze zahrad a domácností.

6.9.2013 v 8:00 | Karma článku: 15.65 | Přečteno: 551 | Diskuse

Tomáš Hodek

Karel, jako hospodář pro Čechy, Moravu a Slezsko?

PRO. Předvolební kampaň se i díky pánům Klausům dostala na úroveň iracionálního sněmovního politikaření a levného populismu, kdy se přisuzují kandidátům nálepky za činy, které udělali nebo mnohdy ani neudělali jiní. Zcela však postrádám pohled, který prozradí, který z kandidátů má skutečný zájem o naší malou zemičku, krajinu a lidi, kteří zde žijí. Kdo zcela konzistentně a vytrvale vykonává službu naší republice.

25.1.2013 v 8:30 | Karma článku: 5.43 | Přečteno: 99 | Diskuse

Tomáš Hodek

Politici, hokejisté, povodně a slepice

Lídři politických stran bojují o voliče. Jarda Jágr s ostatními zlatými hochy ukázali, že boj nemusí být nikdy ztracen pokud se do něj pustíme celým srdcem a je podložen pílí a vůlí. Úctu si zaslouží záchranáři i mnoho spoluobčanů, kteří pomáhali a pomáhají při ničivých povodních na Moravě. Hrdinou je však i naše slepice, která se nebojácně postavila kuně.

26.5.2010 v 10:36 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 785 | Diskuse

Tomáš Hodek

Děti v zajetí ekologie

Ekologie je zaklínadlem, které přináší řadu extrémů. Pojem „ekolog“ je dnes pro mnoho lidí sofistikovanou formou nadávky. Problematika ekologické výchovy má díky subjektivním pocitům jedinců, kteří více než argumenty oplývají silným hlasem, stigma zbytečnosti. Pro mnoho lidí je tak obtížné oddělit ekologického aktivistu od odborného výchovného pracovníka a slučují pedagogické postupy s vyvěšováním transparentů na komín.

26.3.2010 v 10:26 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 1729 | Diskuse

Tomáš Hodek

Kdo rodí děti?

Zdá se, že odpověď na tuto otázku je jasná a jednoduchá a to až do té doby, než svému okolí oznámíte, že máte v úmyslu na svět svého potomka přivést doma. Pak zjistíte, že rodí doktoři nebo při nejhorším sestřičky pod dohledem doktora, ale vždy a zásadně v porodnicích. Cokoli jiného je neodpovědné hazardování se zdravím a životem matky a dítěte. Porod doma je v českém ďolíčku pro většinovou veřejnost a velkou část odborníků nepřekročitelné tabu a zcela zde chybí kultivovaná diskuse, kde by se zohlednily individuální potřeby některých žen.

14.2.2010 v 3:46 | Karma článku: 17.76 | Přečteno: 1458 | Diskuse

Tomáš Hodek

Kompost v MF Dnes

Velmi děkujeme panu Jakubovi Pokornému, že svým článkem "Učí, co je kompost. Dostali miliony", který byl zveřejněn ve čtvrtek 11. února 2010 v rubrice Téma dnes v MF DNES, názorně předvedl, nejen jak založit kompost, ale i chyby, kterým je vhodné se při kompostování vyhnout. Pan Pokorný shrabal v terénu, po telefonu a na internetu různé informace, důkladně je zamíchal a dal na jednu hromadu. Skvělé! Tak to má být. Hromada je dostatečně veliká a pestrá skladba kompostovaného materiálu je základem budoucího kvalitního kompostu. Dalším postupem pan Pokorný velmi pěkně demonstroval chyby, kterých se kompostující občané často dopouštějí. Založená hromada kompostu se sice nazývá "kompost", ale kompostem, který bychom mohli použít pro hnojení kytiček a zeleniny, ještě zdaleka není. V kompostu musí nyní odvést ohromnou spoustu práce nejrůznější mikroorganismy, bakterie, plísně, žížaly, chvostoskoci, hlístice, svinky, stonožky a mnoho dalších. Hromadu je nutné několikrát přehodit, aby mohl být zpracován veškerý kompostovaný materiál a přeměnil se ve vysoce kvalitní organické hnojivo "kompost". Pan Pokorný s dobrým úmyslem co nejdříve a co nejrychleji pohnojit (rozuměj vyživit) hlavy ubohých čtenářů prahnoucích po rubrice Téma dnes v MF Dnes na naše hlavy vysypal směs, kterou velmi svědomitě posbíral a nakupil, avšak nenechal uzrát. Čtenáře tím uvedl ve zmatek, informace jsou nesourodé a interpretace chybné. Pan Pokorný tak poškozuje hlavy čtenářů, které zatěžuje nezpracovaným materiálem, poškozuje dobré jméno MF Dnes i své. Budeme si držet palce, by se našli novináři, kteří budou produkovat kvalitní hnojení pro naše hlavy a nikoliv směsi, jakými se nás snažil uspokojit pan Pokorný. Čtenářům, kteří mají zájem dozvědět se více o správném kompostování či financovní a náplni projektů zmiňovaných v článku, doporučuji navštívit naše webové stránky www.ekodomov.cz

13.2.2010 v 20:04 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 1071 | Diskuse

Tomáš Hodek

Půda pro zdraví

V současné době ve světě, ale bohužel i v České republice, stále dochází k erozi půd, úbytku organické hmoty a ke ztrátě humusu, který má pro kvalitu půdy zásadní význam. Organická hmota má příznivý vliv na intenzivní rozvoj biologické činnosti v půdě, urychluje mobilitu živin, zejménafosforu, draslíku, hořčíku, zvyšuje jejich uvolňování z pevnějších vazeb, významně podporuje mineralizaci organických látek a tvorbu humusu [1]. Humus si lze představit jako houbovitou hmotu, která - díky své složité pórovité struktuře - má schopnost zadržovat vodu, vázat na sebe živiny včetně případných toxických látek a vyrovnávat pH. Humus a ostatní půdní organická hmota zvyšují kyprost i soudržnost půdy a optimalizují její osídlení mikroorganismy. Pokud v půdě ubývá humus, půda ztrácí schopnost zadržovat vodu a živiny. Absence humusu a organických látek v půdě je pro kvalitu výživy rostlin zcela zásadní, přesto je tato problematika stále na pokraji zájmu. Tato skutečnost je o to více alarmující, pokud si uvědomíme všechny souvislosti, které s úbytkem humusu a organické hmoty souvisí. Kavlitní půda znamená kvalitní potraviny a mezi kvalitou potravin a lidským zdravím je přímá úměra. Kvalita půdy však ovlivnuje i kvalitu životního prostředí jako celku a zasahuje tak do mnoha oblastí lidského života.

13.2.2010 v 14:38 | Karma článku: 4.75 | Přečteno: 622 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Občan, který věří, že odpovědnost a ohleduplnost je znakem moderního životního stylu. Představitel občanského sdružení Ekodomov, ve kterém se práce stává koníčkem www.ekodomov.cz :-). Manžel skvělé a trpělivé ženy. Otec tří dětí.